Solide kilder til kunnskap om Europa

Fra EU-lov til EØS-lov

I 25 år har nordmenn og norske virksomheter, gjennom EØS-avtalen, eksportert og importert varer og tjenester til EUs indre marked med de samme rettighetene og pliktene som ordinære medlemsland i EU. Nordmenn har hatt muligheten til å jobbe og studere i Europa, og til gjengjeld har vi mottatt studenter og arbeidstakere fra hele EU. EØS-avtalen er dynamisk, og oppdateres kontinuerlig med nytt lovverk fra EU.

Det er EFTA-sekretariatet som administrerer EØS-avtalen på vegne av Norge. Om du ønsker å vite mer om hvordan EU-lov blir norsk lov kan du sjekke ut EFTAs nye nettverktøy. Verktøyet gir både en lettfattelig oversikt og en detaljert beskrivelse av prosessen EUs rettsakter gjennomgår før de innlemmes i norsk lov. I tillegg inneholder verktøyet en EØS-ordbok som oppklarer de mange tekniske termene.

Europalov

Europalov er en annen nettjeneste som retter seg mot informasjon om EØS. Etter over 20 år som et privat initiativ har nettsiden, siden 2016, vært en del av Lovdata. Europalov følger antatt EØS-relevante rettsakter fra behandling i EU-institusjonene til innlemmelse i norsk lov. For de mest sentrale rettsaktene finner du detaljerte beskrivelser av rettsaktenes innhold sammen med annen nyttig informasjon. På Europalov vil du også finne informasjon om Schengen-saker, samt de mange EU-programmene Norge deltar i som ligger utenfor EØS-avtalen.

Det som skjer i Europa, nå

Nyheter om EU og EØS dekkes jevnlig i norske medier. Aviser som Aftenposten, Klassekampen, Dagens Næringsliv og Nationen skriver om Europapolitikk som berører Norge. De mer spesialiserte engelskspråklige nyhetskildene som Politico.eu og Euractiv har en mer omfattende daglig dekning av EU-relevante nyheter. For deg som liker å ha nyhetene på øret, har Dansk Radios aktualitetsprogram Orientering en times sending hver søndag med særlig vekt på Europa. Sveriges Radios Europapodden, som legges ut hver tirsdag, tar for seg hva som har skjedd i EU den siste uken.

Andre kilder

Utover dette finnes det en rekke Brussel-baserte tenketanker som tilbyr dyptgående analyser: CEPS, EPC og Bruegel. For den akademisk interesserte publiserer det norske forskningssenteret ARENA, forskning om de politiske integrasjonsprosessene i Europa. Du kan også få jevnlige oppdateringer om hva det offentlige Norge gjør i Brussel, rett inn i din Facebook-feed hvis du følger Norges delegasjon til EU på Facebook.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Spennende nyheter rett i innboksen