En guide til deg som skal flytte til Brussel

Bilde fra Grand place i Brussel Foto: Henrik Skjørstad

September er en måned der svært mange nordmenn flytter til Brussel for å begynne i en ny jobb, og i den anledning har vi på Trøndelags Europakontor skrevet en liten guide til deg som skal flytte til EU-hovedstaden.

Boligjakten
Det er mange nettsider å søke på for å finne et sted å bo og av erfaring er det lurt å starte med søket i god tid før du skal være på plass. Utleiemarkedet i Brussel er stort, og det er stadig vekk folk som flytter til og fra byen, likevel kan det være lurt å ikke vente for lenge dersom man kommer over en fin leilighet ettersom det kan være mange om beinet.

Brussel er en veldig variert by, og det er ikke alle områder som er like fine å bo i. Ixelles, Etterbeek og området rundt EU-institusjonene er områder som vi trives godt i, mens de norske som har barn ofte bor i Waterloo der den norske skolen ligger.

Leieprisene i Brussel varierer også mye. For 400-600 euro i måneden kan du få et rom i et kollektiv, og for 750-1000 euro kan du få en egen liten leilighet. Vil du ha mer enn bare ett soverom, må du fort ut med 1200-2000 euro i måneden.

Husk å spørre om totalpris på boligen, inkludert såkalte charges, når du er på boligjakt. Boligprisene som oppgis i annonsene er ofte ganske misvisende fordi det er vanlig med utgifter til charges, gass og vann i tillegg til husleia. Månedsprisen på leiligheten kan derfor fort bli 300 euro dyrere enn den oppgitte leieprisen!

Nyttige lenker til boligjakten:

For deg som kunne tenke deg å bo i kollektiv:

I tillegg til disse sidene har du AirBnB og Facebook som har mange sider med utleie.

Ofte lange leiekontrakter
Det kan være lurt å gå på visning før du bestemmer deg for hvor du vil bo for å sørge for at bildene samsvarer med virkeligheten. Hvis du ikke har mulighet til å gå selv, så kan det være lurt om du får noen du kjenner som er i Brussel til å gå på visning for deg. Det er også lurt å få på plass en kontrakt og sette seg godt inn i hva som står i denne. I Belgia er det vanlig med leiekontrakter på ett, tre eller ni år, og dersom du signerer en kontrakt på tre eller ni år og flytter ut før tiden, så kan du bli nødt til å måtte betale flere måneders husleie i «straff» for at man flytter ut før tiden!

Når man leier en leilighet i Brussel er det vanlig at man får en uavhengig ekspert til å se på leiligheten før man flytter inn, for å avdekke feil og mangler. Kostnadene ved dette er det leietaker som tar, og det kan fort bli på 150-200 euro. Det samme gjøres når man flytter ut, og det er leietaker som må dekke kostnadene da også.

Utleiefirma
For deg som vil leie møblert leilighet av et utleiebyrå, enten for en kortere eller lengre periode, finnes det også mange alternativer:

Hvis du velger å leie leilighet av et utleiefirma bør du være klar over at dette ofte er dyrere enn å leie av en privatperson, og at det kan være vanskelig å få tilbakebetalt hele depositumet. En av oss på kontoret har leid av Easylifeinbrussels og erfarte da at det tok en hel måned før hun fikk tilbake depositumet, og da pengene endelig stod på kontoen, så hadde firmaet trukket rundt 5.000 kroner til å dekke deres bankutgifter i forbindelse med leieforholdet.

Fly til Brussel
Det er for tiden tre flyselskaper som flyr mellom Norge og Brussel. Disse er: SAS, Brussels Airlines og KLM. Hvis du flyr med KLM, så må du mellomlande i Amsterdam. Og som alltid: flybillettene er ofte billigere jo tidligere du bestiller dem! Hvis du er heldig, så kan du få tur-retur Brussel-Oslo til 1200-1500 kroner.

Når det gjelder å dra fra flyplassen i Brussel og inn til byen, så kan man enten ta buss nummer 12 eller 21, eller toget. Bussen er det billigste alternativet, men tar lengre tid enn toget. Både buss nr. 12 og 21 stopper like utenfor Norges Hus i Brussel, altså rett ved Schuman-rundkjøringen og EU-kommisjonen.

Restauranter og cafeer
Brussel er et mekka for matelskere og her finnes det restauranter med mat fra alle verdenshjørner og i alle prisklasser. Her er noen av våre favoritt-spisesteder i EU-hovedstaden:

Kafe:

 • For en god kopp te eller kaffe, ferske croissanter og konfekt i et sjarmerende lokale er Maison Renardy i Chausse de Wavre 111b et must.
 • Et annet sted med veldig god kaffe er Café Capitale, som ligger i det kjempehyggelige området Sablon. Dette er et supert sted å starte dagen en lørdag eller søndag!
 • Nabocafeen til Café Capital er også veldig bra. Den heter Le Perroquet og de har også veldig god lunsjmat.

Bar:

 • I Ixelles-området finnes mange hyggelige barer, hvor man kan teste ut det som øl-mekkaet Brussel har å by på. Prøv ut Stam i Rue Bouré 1 eller uteserveringen på Place de Londres.
 • Et annet godt tips på sommeren er å prøve ut «pop-up-baren» i Cinquantenaire-parken, som ligger rett ovenfor EU-kommisjonen og Norges Hus.        

Lunsj: 

 • God brunsj serveres på Mim Restaurant på toppen av musikkinstrument-museet, med utsikt over hele Brussel! Dette er et supert sted å starte dagen dersom man har lyst på champagnebrunsj!
 • Au Pays des Merveilles – koselig sted med god mat, perfekt for brunsj i helgene!
 • Icones Restaurant på Martin’s Brussels EU Hotel. Bra sted å spise lunsj like i nærheten av EU-kommisjonen. Passer for store grupper.
 • Les 4 Jeudis – vegansk restaurant ikke langt fra Ambiorix som har veldig god mat og hyggelig atmosfære.
 • Living Room – kjempehyggelig cafe med god, sunn mat. Ikke egnet for store grupper.
 • Viticolo restaurant – god italiensk restaurant like ved EU-kommisjonen. Bra sted for en treretters lunsj!

Middag:

 • Alexandre – med én stjerne i Michelin-guiden er prisen også deretter. Maten er fantastisk, men dette er ikke et sted å dra hvis man vil ha en rimelig middag.
 • Atrio – serverer en blanding av italiensk og finsk mat og holder til like ved EU-kommisjonen. God og ikke altfor dyr mat!
 • Friterie Saint-Josse – Har rykte på seg for å ha Brussels beste pommes frites. Pommes frites kommer for øvrig fra Belgia, ikke fra Frankrike, i tilfelle du lurte.
 • Au Cor de Chasse – liten portugisisk restaurant med god sjømat. Anbefales ikke for store grupper.
 • Belga Queen – god mat servert i et utrolig kult lokale, like ved Brussel sentrum.
 • Chez Willy – god belgisk mat, like ved Grand Place.
 • L’Atelier de la Truffe Noire – alt serveres med trøffel!
 • Les Foudres – fransk mat servert i en gammel vinkjeller. De har også en veldig fin hage der man kan spise middag om sommeren.
 • Meet Meat Schuman – et sted du bør gå til hvis du har lyst på kjempegod argentisk biff!
 • Rouge Tomate – Kjempefint sted med god mat som har servering i en kjempefin bakgård når været tillater det. Trolig også godt egnet som lunsjsted. Også bra for store grupper.
 • Stirwen – kjempegod mat og mange retter. Alle rettene ser ut som små kunstverk.
 • The Wild Geese – irsk pub med kreativ meny og kjempegod mat. Bra for store grupper.

Forøvrig har Belgia en veldig stolt ølkultur og har en smak for de fleste enten du liker øl eller ikke. I november 2016 plasserte UNESCO belgisk ølkultur på sin liste over kulturell verdensarv. Prøv øltypen gueuze, den selges ikke så mange andre steder enn i Belgia!

Ting å oppleve i Brussel
Brussel er en by som for mange oppleves som rotete og kaotisk i starten, og som det kan ta litt tid å bli kjent med, men det er også en by det går an å bli glad i og som har mange fine steder. En av de største turistattraksjonene er Manneken Pis, som er en statue av en gutt som tisser. Det finnes også en statue av en jente som tisser (Jeanneke Pis) og en hund som også tisser (Zinneke Pis).

Steder som Grand Place, House of European History, Sonian Forest og Parc du Cinquantenaire er definitivt verdt et besøk. Ute på Laeken finner du de kongelige drivhus, kongefamiliens tilholdssted og Atomium som er et kjent monument i Brussel. Kongefamilien har også et slott som ligger ved Parc de Bruxelles.

Mange av de som er her tar også turen for å se de forskjellige EU-institusjonene som er her.

Steder å besøke i Belgia
Har du lyst til å ta turen ut fra Brussel for å se andre steder i Belgia er det veldig enkelt og billig. Det går stort sett et tog dit du ønsker.

Hvis du reiser ut mot kysten kan du kombinere en dagstur innom Brugge, som er hovedstaden i den belgiske provinsen Vest-Flandern, sammen med en tur til De Haan som ligger helt ute ved havet og har en kjempefin strand.

Bilde fra De Haan Foto: Henrik Skjørstad

Av litt større byer er Gent og Antwerpen to veldig fine steder, hvor Gent har mye for deg som er glad i arkitektur, mens Antwerpen er mer for den shoppingglade.

Østover kan du reise til blant annet Liege, som er kjent som start- og målby for en av de fem store monumentene innen profesjonell landeveissykling, nemlig rittet Liege-Bastogne-Liege.

 

Artikkelen er skrevet av Henrik Skjørstad, Iselin Rønningsbakk og Marianne Lyseng