Europastudenter på tur til Brussel

Den siste uka i januar gjennomførte linjeforeningen for europastudier ved NTNU, Eureka, én ukes studietur til Brussel for å besøke institusjonene de normalt har forelesninger om.

Studieturen gjennomføres annethvert år, og tradisjonen tro sto Trøndelags Europakontor for det faglige programmet. Studentene fikk en tøff start grunnet bagasjestreik fredag 26. januar og ble dermed spredt for alle Europas vinder, men i løpet av helgen var de fleste på plass i EU-hovedstaden.

Besøket i Brussel startet med fag og moro med besøk på museet House of European History og deltakelse i Parlamentarium-rollespillet, hvor deltakere får oppleve representantene til europaparlamentets hverdag. Mens på mandag tok Eureka-gjengen turen til den europeiske utenrikstjenesten for å lære om utenrikspolitikk generelt og EUs Midøsten-politikk spesielt.

Foto: Europakommisjonen

Tirsdag sto for ukens tøffeste dagsprogram, med besøk hos Europakommisjonen på morgenen, der de fikk møte blant annet nordmannen Bent-Ole Grooss, som jobber som nasjonal ekspert, og de fikk høre han fortelle om sin arbeidsdag. Deretter gikk de over veien til Norges delegasjon til EU, hvor både delegasjonen og NTBs Europa-korrespondent, Johan Falnes, snakket om sine respektive roller i Brussel. På onsdag sto nok en EU-institusjon for tur, nemlig Rådet, der de fikk lære EUs sikkerhetspolitiske arbeid. Deretter satte gruppen avgårde til EFTA sine lokaler, der de møtte Niels Blokkhus og fikk høre om EØS-avtalen.

På torsdagen ble det tradisjonelle besøket til Trøndelags Europakontor gjennomført. Der holdt Randi Ness, politisk rådgiver for NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, et innlegg om sikkerhetspolitikk, mens Marko Maver fra Bellona snakket om karbonfangst, og Vidar Segntan, direktør ved Trøndelagskontoret, snakket om de norske regionskontorene i Brussel. Ukas siste programpost var også veldig etterlengtet, nemlig et besøk til Europaparlamentet. Der møtte studentene en svensk representant til Europaparlamentet MEP og besøkte plenumssalen, der de store beslutningene i EU avgjøres ved avstemning.

Foto: Trøndelags Europakontor

– Det var et veldig intensivt og lærerikt program. Som student er det veldig viktig å få besøkt de institusjonene vi lærer om gjennom studieløpet, slik at vi får et mer konkret forhold til hvordan EU faktisk fungerer, sa NTNU-student Thorbjørn Andre Moe.

Dermed var Eureka-turen til Brussel over for denne gang, og fulle på ny lærdom – og kanskje et par belgiske vafler – satte Eureka-gjengen nesa nordover mot Trondheim igjen.