Journalist: – Macrons seier var et uhell

Høyrepopulistiske Marine Le Pen vant ikke det franske presidentvalget 7. mai, men enda gjenstår parlamentsvalget. Hva blir utfallet av parlamentsvalget og hvordan ser fremtiden ut med Emmanuel Macron som president?

Foto: Macrons Facebookside

Bilde fra Macrons Facebookside

Dette er noen av spørsmålene som ble tatt opp da tenketanken European Policy Centre inviterte til diskusjon om det franske valget og hvilke konsekvenser det vil ha for EU, 10. mai i Brussel.

I tillegg til Marine Le Pen, slo Macron ut kandidatene fra sosialistpartiet og det republikanske partiet, som er blant de største i Frankrike. Vinnerpartiet En Marche! ble dessuten startet for bare ett år siden, noe som gjør valgresultatet slående.

Men det var ikke egentlig Macron som skulle vinne valget, ifølge journalisten Paul Taylor fra avisen Politico Europe.

– Hvis ikke republikanerne hadde valgt en kandidat som ble svertet av skandale, ville deres kandidat vunnet. Macron vant rett og slett valget ved et uhell, sa Taylor.

Republikanernes kandidat Francois Fillon mistet sannsynligvis seieren da det ble kjent at han hadde betalt både sin kone og sine barn store summer for arbeid de ikke hadde utført. Dermed stod valget mellom Macron og Le Pen, la Taylor til.

Utdrag av panelet. Fra venstre: Paul Taylor, moderator Yann-Sven Rittelmeyer og Amandine Crespy Foto: Iselin Rønningsbakk

Utdrag av panelet. Fra venstre: Paul Taylor, moderator Yann-Sven Rittelmeyer og Amandine Crespy. Foto: Iselin Rønningsbakk

Elite og grasrot
Macron gjorde det best blant unge og de over 60 år, samt blant de med høy utdanning og høy inntekt. Le Pen derimot gjorde det best blant dem i yrkesaktiv alder og dem med lav utdanning og lav inntekt. Dette forsterker inntrykket av at det var et skille mellom elite og grasrot, sa Taylor.

Macron er en optimist. Han ser lyst på fremtiden og samarbeidet med EU. Le Pen derimot er en pessimist. Hun ser negativt på dagens Frankrike og er bekymret for fremtiden, forklarte Taylor.

Le Pens parti Front National er for tiden det største opposisjonspartiet, men dette vil trolig endre seg etter parlamentsvalget 18. juni, ifølge Taylor.

Taylor sa også at man ikke må anta at franskmenns mening om EU, innvandring og andre problemer har endret seg bare fordi Macron vant presidentvalget. Le Pen fikk 16 millioner stemmer, og det spørs om Macron klarer å reversere populismen, sa Quentin Dickinson, direktør for Radio Frances Brussel-kontor.

Quentin Dickinson. Foto: Iselin Rønningsbakk

Quentin Dickinson. Foto: Iselin Rønningsbakk

Parlamentsvalget
Det er fire mulige utfall av parlamentsvalget, sa Taylor. Det første er at Macron vinner majoriteten i parlamentet. Dette vil i så fall være veldig spesielt ettersom partiet han startet i fjor nå stiller til valg for første gang. Det er også veldig usannsynlig.

Det andre er at Macron former koalisjon med de andre partiene, for eksempel med sosialistpartiet, som er et av de største partiene.

Det tredje er at han former koalisjoner på enkeltsaker for å få de igjennom. Dette er også det mest parlamentariske ettersom han da er åpen for forhandlinger med flere partier.

Det fjerde er at republikanerne får flertall. I så fall vil Macrons hender være låst, og han vil ikke klare å få gjennomslag for noe. Dette er også usannsynlig, sa Taylor.

Franskmenn er bedre på revolusjon enn reformasjon
Macron ønsker blant annet å innføre økonomiske og sosiale reformer. Han vil kutte 120.000 jobber i det offentlige, kutte i helsebudsjettet og forenkle pensjonssystemet. Han vil også endre trygdeordningen til arbeidsledige slik at flere skal kunne kvalifiseres for sosial stønad. Samtidig skal man ikke kunne takke nei til flere enn to jobber, for da vil man miste retten til å få arbeidsledighetstrygd, sa Amandine Crespy, lektor i statsvitenskap og EU-studier ved Universite Libre de Bruxelles.

Macron ønsker også å innføre arbeidsmarkedsreform. Dette er noe forgjengere av Macron har forsøkt på tidligere, uten hell. Det ender alltid i protester, sa Taylor og Crespy.

– Franskmenn er bedre på revolusjon enn reformasjon, og én ting er sikkert, det kommer til å bli masse streiker til høsten, tilføyde Taylor.