Molenwaard – kommunen som la ned rådhuset

Krangling rundt kommunesammenslåing førte til en fullt digitalisert og papirfri kommune – uten rådhus. Prosjektleder Jan Meijsen kommer til Stjørdal på medlemsseminaret til Trøndelags Europakontor 13. juni. Meld deg på HER hvis du vil lære mer!

 

Illustrasjonsfoto fra Wikipedia.

Det var i 2013 da tre kommuner i Nederland skulle slå seg sammen at diskusjonen rundt plasseringen av rådhuset startet. Da de heller ikke hadde råd til å bygge et nytt, kom ideen om et fullt digitalisert rådhus.

Sammenslåing uten sentralisering
Administrasjonen er i praksis blitt sentralisert, men i de 13 småbyene og tettstedene er det «kjerner», der saksbehandlere kan kontaktes. Ideen bak prosjektet var nemlig å kunne levere tjenestene nærmere innbyggerne.

Fornøyde innbyggere
Tidligere, da man hadde rådhus måtte innbyggerne avtale tid og besøke rådhuset i løpet av åpningstiden. Nå kommer saksbehandleren på hjemmebesøk, eller man treffes på en cafe når det passer. Dermed får innbyggerne levert tjenestene der de er, og kommunen slipper å bruke penger på leie av kontorlokaler. Møter blir ofte holdt på offentlige steder som samfunnslokaler og eldresentre. Slik blir befolkningen også mer inkludert og engasjert.

Møt prosjektlederen i Stjørdal
Prosjektlederen Jan Meijsen kommer på seminar for medlemskommunene til Trøndelags Europakontor i Stjørdal 13. juni. Meld deg på HER (påmeldingsfrist er 6. juni). Trykk HER for å lese program og mer om arrangementet.