MPA-studenter på tur til Brussel

Den andre uka i april tilbrakte studenter fra NTNUs masterprogram i offentlig administrasjon (MPA) fire dager i Brussel for å lære om EU-systemet og om Norges forhold til EU.

MPA-programmet organiserer årlig en studietur til Brussel og Maastricht, og det er blitt tradisjon at Trøndelags Europakontor bistår med det faglige opplegget. Programmet startet på ettermiddagen 10. april med velkomst og kaffe hos Trøndelags Europakontor, før Bellona tok turen for å fortelle om hvordan de arbeider som lobbyorganisasjon.

På onsdag var programmet fullpakket. Først besøkte studentene Regionskomitéen for å lære om EUs regionalpolitikk og komitéens rolle i Brussel. Etterpå gikk turen til EFTA sine kontorer hvor seniorrådgiveren Niels Bekkhus holdt innlegg om hva EFTAs arbeid går ut på. De fikk også høre Phedon Nicolaides snakke om Eurosonen før de dro videre til et besøk hos Europakommisjonen. Dagen ble avsluttet hos Norges delegasjon til EU, hvor ministerråd Knut Hermansen informerte om Norges samarbeid med EU.

På torsdag sto dagstur til Maastricht og Nederland på dagsorden. Der besøkte MPA-gjengen provinshuset i Maastricht og European Institute of Public Administration, hvor Peter Goldschmidt, direktør for det europeiske senteret for dommere og advokater, holdt foredrag om EUs lovgivende prosess. Dagen ble avsluttet med et besøk til vingården Apostelhove utenfor Maastricht.

På fredag gjennomførte gruppeleder Tore Malterud et rollespill for å lære om hvordan implementering av EU-lovverk foregår i praksis, før turen ble avsluttet med et besøk til Europaparlament. Dermed var nok en suksessfull MPA-tur til Brussel over.