Kultur

Trønderkulturen kjennetegnes blant annet av trønderrock. I regionen arrangeres årlig flere rockefestivaler og siden august 2010 har det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, Rockheim, vært åpent på Brattørkaia i Trondheim. Kjente artister under sjangeren trønderrock er blant annet Terje Tysland og Åge Aleksandersen, Bjarne Brøndbos D.D.E og Hans Rotmo og hans band Vømmøl Spellmannslag.

sodd_hoeyde-bredde-540x405

Foto: Inderøy Slakteri AS

Trøndelag har en utpreget mattradisjon, som kan utforskes under trøndersk matfestival som blir arrangert årlig på sommeren i Trondheim. Matretten sodd regnes ofte som den trønderske nasjonalretten, som serveres med skjenning, et søtt flatbrød, med ingefærøl fra E.C.Dahls Bryggerier i Trondheim som drikke til.

Trøndelag er videre kjent for sin speltradisjon med både profesjonelle deltakere og amatører. Det er ikke uten grunn at Nord-Trøndelag blir omtalt som landets spelmester, der spelet om Heilag Olav på Stiklestad er det desidert mest kjente. Olsokdagene og Olavsfestdagene er også faste, store innslag i Trøndersk kulturliv.

I Trondheim finner man friluftsmuseet Sverresborg Trøndelag Folkemuseum med over 60 bygninger fra hele regionen. I byen ligger også Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter, Ringve museum, samt et stort antall andre gallerier og museer, deriblant Trondheim Kunstmuseum og Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Kjente trønderske personligheter er blant annet forfatterne Anne B. Ragde og Agnar Mykle, skuespilleren Liv Ullmann, musikeren Arve Tellefsen, Rosenborgs trener Nils Arne Eggen og langrennsløperen Oddvar Brå og Snåsamannen, Joralf Gjerstad.

Mer informasjon på Trøndelag reiseliv sine hjemmesider

Visit Norway sine hjemmesider