Tenketank: Macron og Merkel vil gjøre godt for et splittet EU

Dersom euroskeptiske partier ikke stikker av med seieren under valgene i Tyskland og Frankrike kan den europeiske integrasjonsprosessen få fart på seg, hevdet direktøren for den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center, Janis A. Emmanouilidis.

Foto: Oda Bjørnsborg

Foto: Oda Bjørnsborg

To av EUs største medlemsland skal holde viktige valg i månedene som kommer. Utfallet kan ha stor betydning for et EU som i disse tider er preget av nasjonalisme og brexit, sa Emmanouilidis på et møte i Brussel 27. mars.

Merkel og Macron
I Tyskland vil det trolig stå mellom Angela Merkel og kristen-demokratene mot tidligere president for Europaparlamentet, Martin Schulz, og sosialdemokratene.

– Mest sannsynlig vil stillingen som forbundskansler igjen gå til Angela Merkel, men jeg tror likevel at sosialdemokratene vil få en betydelig andel stemmer, og at det dermed vil føre til en storkoalisjon mellom kristen-demokratene og sosialdemokratene, sier Emmanouilidis.

I det franske presidentvalget spår Emmanouilidis at det vil stå mellom euroskeptiske, høyrevridde Marine Le Pen og EU-tilhengeren Emmanuel Macron. Resultatet vil ha store konsekvenser for Frankrike og EU, mener han.

17619668_10154346618056767_1112534964_n

Foto: Oda Bjørnsborg

En lysere fremtid i vente?
– Dersom Macron blir valgt sammen med en koalisjon av sosialdemokratene, vil dette gi et stort håp for EU, hevdet Emmanouilidis. Han la til at de store EU-prosjektene har historisk sett vært støttet av både Tyskland og Frankrike.

Også Emmanouilidis kollega i EPC, Fabian Zuleeg, mener at dersom både Tyskland og Frankrike blir styrt av ledere som er positive til videre integrasjon kan dette være starten på en rekke samarbeid.

– Selv om Tyskland og Frankrike vil være avhengige av å få med seg flere medlemsland for å få gjennomslag vil et slikt samarbeid kunne skape grobunn for integrasjon, sa Zuleeg.