Trøndere stortrives ved Den skandinaviske skolen i Brussel

Trøndelags Europakontor fikk mulighet til å besøke den Skandinaviske skolen i Brussel (SSB) 28. mars. Der møtte vi elevene Kristin Thomassen Wold fra Grong og Gard Flægstad fra Levanger.

Skoleområdet til SSB. Foto: Iselin Rønningsbakk

Cirka en halvtime fra den belgiske hovedstaden Brussel, finner du SSB. I et avsidesliggende strøk i nærheten av den lille byen Waterloo, godt skjult av en skog ligger skolen. Vi fikk en omvisning i det idylliske området hvor både skolen og internatet ligger.

På skolen går det 168 elever fra barneskole til og med videregående. Rundt 40 av disse bor på internatet, deriblant Kristin og Gard. De har hvert sitt rom, og bor i samme etasje i det praktfulle bygget.

Internatet der Kristin og Gard bor. Foto: Iselin Rønningsbakk

Internatet der Kristin og Gard bor.
Foto: Iselin Rønningsbakk

Kristin Wold og Gard Flægstad. Foto: Iselin Rønningsbakk

Kristin Wold og Gard Flægstad. Foto: Iselin Rønningsbakk

Her får de servert frokost, varm lunsj, mellommåltid og middag mandag til fredag. I tillegg serveres det en – skal vi tro Kristin og Gard –, fantastisk brunsj i helgene fylt av smoothies og croissanter.

IMG_2004

Fellesrom ved internatet. Foto: Iselin Rønningsbakk

Felles kjøkken for elevene ved internatet. Foto: Iselin Rønningsbakk

Felleskjøkken for elevene ved internatet. Foto: Iselin Rønningsbakk

En trivelig skolehverdag
Skolehverdagen består av fag som matematikk, fransk, tysk og spansk. Ikke så ulikt som i Norge. Skolen følger norske læreplaner for nordmennene som går der, slik at elever som Kristin og Gard skal få godkjent utenlandsoppholdet sitt i Belgia.

– Det beste med å gå på skolen og bo her er at det er så trivelig, informerte Kristin oss om, og Gard nikket samstemt. Han tror det blir veldig kjedelig å komme hjem til Levanger når hans utvekslingsopphold ved SSB er over.

Skoleområdet og internatet er omringet av skog og gressplener til diverse fritidsaktiviteter. Foto: Iselin Rønningsbakk

Skoleområdet og internatet er omringet av skog og gressplener til diverse fritidsaktiviteter. Foto: Iselin Rønningsbakk

Foto: Iselin Rønningsbakk

Foto: Iselin Rønningsbakk

– Vi får god oppfølging i klasserommet, da vi ofte har mindre klasser enn i Norge, sa Kristin.

– Lærerne er også veldig hensynsfulle, og dersom vi har det veldig hektisk en periode er de litt mer fleksible på innleveringer og lekser, la hun til.

Lærer å ta ansvar
Som beboere på internatet lærer Kristin og Gard å ta hensyn til de andre som også bor der. Fellesområder ryddes på tur, og klesvask er noe alle må lære seg.

Claes Haldorsson, som har ansvaret for elevene som bor på internatet, fortalte oss at de har vaskekurs for elevene hver høst. Likevel hender det ofte at elevene kjøper tøymykner i stedet for vaskemiddel når de skal handle sitt første vaskemiddel.

– Vi blir godt rustet til å bo kollektiv her, svarte Kristin og Gard på spørsmål om de har blitt mer huslige etter at de flyttet inn på internatet.

– Det hadde vært utrolig kjedelig å bli igjen hjemme i Trøndelag, og vi går egentlig ikke glipp av noe hjemme med å være her, la Gard til.

IMG_2080

Kristins rom er stort og luftig. Foto: Iselin Rønningsbakk

Foto: Iselin Rønningsbakk

Foto: Iselin Rønningsbakk