Vidar Segtnan takker for seg etter sju år i Brussel

Daglig leder ved Trøndelags Europakontor, Vidar Segtnan, vender snuten hjemover mot gården i Verdal etter sju år i Brussel. Nå skal han nyte de glade pensjonistdager sammen med kona Randi.

Vidar Segtnan har vært daglig leder av Trøndelags Europakontor i de siste sju årene. Nå blir han pensjonist og kontoret får ny daglig leder. Foto: Iselin Rønningsbakk.

– Jeg har hatt det kjempebra i Brussel! Jeg har aldri mistrivdes én eneste dag i jobben, men likevel gleder jeg meg nå til å bli pensjonist, sier Vidar.

– Det skal bli veldig deilig å få mer tid til å være sammen med familien og slippe å stå opp i tre-fire tiden stadig vekk for å rekke tidlige fly, legger han til.

Vidar begynte som daglig leder for Trøndelags Europakontor i januar 2011, og har siden da tilbragt rundt 40 prosent av tiden i Trøndelag, og 60 prosent i Brussel.

– Det spesielle med denne jobben er at det er en internasjonal jobb i utlandet der man kan fortsette å ha en sterk tilknytning til Trøndelag, og dette var en super kombinasjon for meg som har familie i Trøndelag, sier Vidar.

Stor utskiftning, men ikke av daglig leder
Med unntak av stillingen som daglig leder, som kun tre forskjellige personer har innehatt i løpet av de snart 17 årene Trøndelags Europakontor har eksistert, er det stor utskiftning ved kontoret.

Vidar sammen med Henry Van Rompuy, tidligere belgisk statsminister og president for Det europeiske råd. Foto: Iselin Rønningsbakk.

Kontoret ansetter to traineer i året, og har også pleid å ha tre praktikanter hvert år, i tillegg til noen hospitanter innimellom og en sommerpraktikant noen uker hver sommer.

– Jeg synes det har vært flott å få lov til å være med på ansette og lede så mange unge og ambisiøse folk, og å gi dem noe. Vi snakker om rundt 40-50 traineer og praktikanter i løpet av den tiden jeg har vært her, sier Vidar.

Det beste minnet hans fra alle årene hans som leder av Trøndelags Europakontor er da kontoret feiret 15-årsjubileum høsten 2016. I tillegg til de fleste tidligere ansatte ved kontoret, ble også Herman Van Rompuy med på denne feiringen. Han har tidligere vært både statsminister i Belgia og president for Det europeiske råd, EUs forsamling av nasjonale stats- og regjeringssjefer.

– Van Rompuy er en politiker det er interessant å høre på. Dessuten var det gøy å se hvor stort nettverket av tidligere ansatte ved kontoret er, og å også få vist frem at kontoret er mye mer enn de fire-fem personene som til enhver tid jobber der, sier Vidar.

Mange tidligere praktikanter og traineer møtte opp da Trøndelags Europakontor feiret 15-årsjubileum høsten 2016. Foto: Iselin Rønningsbakk.

Mer tid, men ikke til gyngestolen
Det har blitt mye reising og veldig mange grytidlige fly på Vidar de siste årene. Nå skal det bli færre tidlige fly og litt mindre reising.

– Jeg har ikke tenkt å sitte så mye i gyngestolen. Randi og jeg ønsker å bruke mye mer tid sammen med familien. Alle de tre døtrene våre og barna deres bor i nærheten av Verdal, og i august blir vi besteforeldre for sjette gang, sier Vidar.

Vidar og Randi ble kjærester allerede som tenåringer, og har nå vært gift i over 40 år. Pensjonisttilværelsen begynte de å planlegge før de fylte tretti.

– Selvfølgelig kommer vi til å fortsette å reise en god del. Det har vi alltid gjort, sier Vidar, som hittil i livet har besøkt over femti forskjellige land.

Odelsgutten som fikk smaken på utenlandstilværelsen
Før han flyttet til Brussel, jobbet Vidar i fire år som handelsråd ved Den norske ambassaden i Polen, og før der igjen jobbet han i Innovasjon Norge i Trondheim og som leder for Røra fabrikker.

Vidar er odelsgutt og har hovedfag i landbruksøkonomi fra det som da var kjent som Landbrukshøgskolen på Ås, og som i dag går under navnet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Ved siden av å ha jobbet fulltid de siste 40 årene, har han sammen med kona også drevet gården de bor på i Verdal.

Vidar har mange gode minner fra de siste sju årene i Brussel, og han har rukket å bli veldig glad i byen som både er EU-hovedstad, hovedstad i Belgia og som også huser hovedkvarteret i NATO, og som i tillegg er den byen i verden med flest ambassader.

– Brussel er en by det tar litt tid å bli kjent med, og det er en by man kan kose seg i, selv om man alltid må ha en paraply i nærheten, fordi det regner stadig vekk her. Det er interessant å oppleve Europa-politikken på nært hold, og samtidig er Brussel et mekka når det gjelder mat og drikke, sier Vidar.

Ny og gammel leder for Trøndelags Europakontor. Heidi Fossland tar over som daglig leder ved kontoret 15. august, mens Vidar Segtnan slutter i stillingen 31. mai. Foto: Iselin Rønningsbakk.

Ny leder på plass 15. august
Han håper at Heidi Fossland, som tar over stillingen hans 15. august, vil trives like godt ved kontoret og i Brussel som det han selv har gjort.

– Utover en del praktiske ting som det er greit at hun får vite om, så kommer jeg ikke til å forklare henne så veldig mye hvordan hun skal gjøre jobben sin. Det beste rådet jeg kan gi henne er at hun gjør ting på sin måte, sier Vidar.

– Jeg ønsker Heidi masse lykke til i jobben. Det er en veldig spennende jobb hun har fått, sier Vidar.