Europavalget 2019 – hva vil endre seg?

Valget av det nye Europaparlamentet nærmer seg med stormskritt. 23.–26. mai går Europas innbyggere til stemmeurnene. Selv om valgutfallet også vil få konsekvenser for Norge, er det få nordmenn som viser engasjement. Trøndelags Europakontor har skrevet en kronikk om hvorfor Norge og nordmenn burde bry seg. Adresseavisen publiserte kronikken 6. mars.

Kronikken ble publisert i Adresseavisen 6. mars.

Valget av nytt Europaparlament vil få konsekvenser for Norge. Dette fordi norsk lovgivning i stor grad påvirkes av EUs reglement. En rapport publisert av kommunesektorens organisasjon (KS) i oktober 2018 fastslår at så mye som 49 prosent av sakene som behandles i norske kommunestyrer og fylkesting er direkte berørt av EU. Til tross for at valgutfallet vil være av stor betydning også for norske aktører, er det bemerkelsesverdig stille i Norge rundt oppkjøringen til Europavalget i mai.

For å gi et innblikk i hvilke endringer man kan vente seg, har kommunikasjonsrådgiver ved Trøndelags Europakontor, Emilia Ryen, skrevet en kronikk om de foreløpige valgprognosene som er kommet, og det viktigste man bør vite om valget.

Kronikken ble først publisert av Adresseavisen 6. mai. Les hele kronikken her.