Nyhetsbrev – oktober 2023

Ny trainee

Hilde Startet som trainee ved Trøndelags Europakontor. Som ansatt gjennom iNam og Namdal regionråd, skal Hilde være i Brussel i ett år, og ta del i en travel og spennende arbeidshverdag hos oss på Europakontoret. Hun har allerede deltatt på flere besøksgrupper fra Trøndelag, møtt styret, og brukt tiden på å bli bedre kjent med Team Norway i Brussel.

Les mer om Hilde og hennes bakgrunn her.

Foto: Trøndelags Europakontor


State of the European Union

13. september holdt EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, den årlige State of the European Union-talen (SOTEU) i Europaparlamentet i Strasbourg. Her belyste kommisjonspresidenten sentral politikk Kommisjonen har gjennomført det siste året, samt at hun viste til hva som kan forventes det kommende året. Ukraina, demokrati og den grønne given sto sentralt, og fremover vil det i tillegg være fokus på industriens rolle i modernisering og digitalisering.

Les mer om State of the Union-talen på Trønderdebatt her.

Foto: Jean-Francois Badias


Lynkurs: EU og EØS på 1-2-3

Trøndelags Europakontor, Osloregionens Europakontor, Vest-Norges Brusselkontor, Nord-Norges Europakontor, Stavangerregionens Europakontor, Agder fylkeskommune og KS Brussel arrangerer i samarbeid med Norges delegasjon til EU sitt årlige seminar om EU og EØS i Brussel 17. – 18. januar 2024. Seminaret gir oversikt over EUs institusjoner og beslutningsprosesser, en innføring i EØS-avtalens betydning for Norge og for norske regionale og kommunale aktørers muligheter til å samhandle med EU. I tillegg vil vi gå i dybden på ulike temaer som er aktuelle i Europa nå, og som vil få innvirkning på norske regioner.

Målgruppen er folkevalgte og ledere i kommuner og fylkeskommuner.

Mer informasjon og lenke til påmelding kommer innen kort tid.


Yrkes-EM

Yrkes-EM 2023 ble holdt i Gdansk i Polen 5.-9. september, der det norske laget besto av 16 deltakere fordelt på 14 ulike fag. Norge har deltatt siden 2008, og har hentet hjem medaljer under samtlige yrkes-EM. Av de tre medaljene som kom hjem til norsk jord i år, hører to av de hjemme i Trøndelag. Emma Straub fra Trondheim fikk bronse i helsearbeiderfaget, og Fredrik Vehus Skjerve fra Verdal fikk bronse i elektrikerfaget.

2023 er «European Year of Skills», det europeiske kompetanseåret. Det er derfor fint å se Trøndersk ungdom hevde seg på en slik arena, og vi vil rette våre gratulasjoner til hele det norske laget, og spesielt til Emma og Fredrik.

Les mer om Norge i Yrkes-EM her.

Emma Straub på pallen. Foto: WorldSkills Norway

Fredrik Vehus Skjerve på pallen. Foto: WorldSkills Norway


Styret på besøk i Gent

14. september hadde styret i foreningen fysisk styremøte i Gent hvor blant annet strategi, neste års Europadagene og oppdatering om pågående initiativer ble diskutert. Styret fikk også tid til vandring i begge de vakre byene Gent og Brugge.

Fra styremøtet i Gent. Foto: Trøndelags Europakontor


European Week of Regions and Cities

Denne uken er det By- og Regionuka i Brussel. Arrangementet holdes hvert år, der formålet er at byer og regioner skal få promotert regionen sin og vise frem gode løsninger. Dette kan være alt fra kapasitet til å skape vekst og arbeidsplasser, gjennomføre politikk, og vise viktigheten av det lokale og regionale nivået for utviklingen av EU.

Trøndelags Europakontor skal selvsagt også delta, og vil i år være vertskap for et side-arrangement i samarbeid med European Regions Research and Innovation Network (ERRIN). Temaet er klimatilpasning hvor Klimaplan 2050 for Trøndelag vil bli presentert av SINTEF. Arrangementet holdes på Trøndelags Europakontors lokaler, Avenue des Arts 6, 11. oktober klokken 17.00-18.30.

Mer informasjon om arrangementet finner du her.

Foto: Europakommisjonen


Besøk i september

I begynnelsen av september ønsket vi seksjonen for jus og anskaffelser i Trøndelag fylkeskommune velkommen til Brussel. Seksjonen fikk en oppdatering fra EFTA Surveillance Authority (ESA), EFTA-domstolen, Norges delegasjon til EU og fra kontoret på relevant tema som seksjonen jobber med.

Mot slutten av måneden kom en gjeng fra Guri Kunna videregående til Brussel. Dette er andre året på rad at ungdommer fra skolen med følge av lærerne tar turen til oss. På timeplanen sto møter med relevante aktører i Brussel fra blant annet Norges delegasjon til EU, EU-kommisjonen og JPI Ocean. I tillegg var de i Europaparlamentet på omvisning.

Takk for besøket!

Seksjonen for jus og anskaffelser i Trøndelag fylkeskommune hos ESA. Foto: EFTA Surveillance Authority


+CityxChange-prosjekt i energisamarbeidet mellom Norge og EU

Nylig publiserte Europaparlamentet en rapport om energisamarbeidet mellom Norge og EU, som har vært svært viktig for begge parter spesielt etter Russlands invasjon av Ukraina. I rapporten viser de blant annet til norsk deltakelse i Horizon 2020 programmet, og dermed deltakelse i +CityxChange prosjektet. Trondheim Kommune deltar i +CityxChange med formål å bygge ny infrastruktur for produksjon og distribusjon av grønn energi til innbyggerne, henholdsvis på Brattøra, nye Campus Gløshaugen, og Sluppen-Tempe.

Les mer om +CityxChange Trondheim her.

Les rapporten her.

Fra sluttkonferansen til +CityxChange i Trondheim. Foto: +CityxChange


Trøndelags Europakontor deltok på konferanse med ELEN i Cagliari

I helgen deltok daglig leder Håvard Tangvik på ELENs generalforsamling i Cagliari på Sardinia. ELEN står for European Language Equality Network og jobber for å promotere minoritetsspråk i Europa. Nord universitet deltok også. De bidrar særlig med sin fagkompetanse på samisk språk. Nettverket har vært viktig for kontoret i forbindelse med søknad i Horisont Europa med fokus på sørsamisk språk. Årets søknad gikk dessverre ikke gjennom, men det jobbes allerede med neste utlysning våren 2024 hvor Nord universitet inngår i konsortiet.

Foto: Trøndelags Europakontor

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Spennende nyheter rett i innboksen